4ετή έρευνα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τορόντο, δείχνει πως σε παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών η χρήση τάμπλετ, κινητών κτλ. μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της εξέλιξης του νου, και κατ´ επέκταση την εξέλιξη της ομιλίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως κάθε 30λεπτο μπροστά στην οθόνη, οδηγεί σε 49% ρίσκο για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.
Αναφέρεται επίσης πως άλλες μορφές επικοινωνίας δεν επηρεάζονται, π.χ. νεύματα, βλεμματική επαφή, αισθήματα.
«Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να εκφραστούν, εκνευρίζονται πραγματικά», λέει η Jenny Radesky, παιδίατρος αναπτυξιολόγος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν ή να χρησιμοποιήσουν συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή».
Βραχυπρόθεσμα, μια καθυστέρηση ομιλίας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός παιδιού να κατανοεί λέξεις ή τα συναισθήματά του. Αν και ορισμένα παιδιά που είναι 18 μήνες ή 24 μήνες πίσω από την ανάπτυξη τους, μπορούν να κερδίσουν έδαφος και να εξελιχθούν, όμως με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι καθυστερήσεις στη γλώσσα μπορεί να εμποδίσουν τις δεξιότητες μάθησης στο σχολείο.
«Η καθυστέρηση στην εξέλιξη της μητρικής γλώσσας έχει συνδεθεί με μεταγενέστερα προβλήματα στο σχολείο, μέχρι που μπορεί να μην καταφέρουν να το ολοκληρώσουν», δήλωσε ο Radesky.
Εν αντιθέσει, προτείνουν οι γιατροί όταν ασχολούνται τα παιδιά με το τάμπλετ η το τηλέφωνο, να υπάρχει ανάδραση με αυτό, με την εποπτεία και την συμμετοχή του γονέα.
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.pbs.org/newshour/health/toddlers-screen-time-linked-slower-speech-development-study-finds
Photos: https://4moms.gr/wp-content/media/kid-tablet.jpeg