Η σωστή φροντίδα των δοντιών ίσως να εμποδίζει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Το συχνό βούρτσισμα και η περιποίηση των δοντιών μπορούν να ωφελήσουν και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτστχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα Βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλάιβ Χολμς μελέτησαν επί έξι μήνες 59 άτομα με ήπιο Αλτσχάιμερ, τα οποία υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ, (αιμοληψία για μέτρηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό τους και αξιολόγηση της υγείας των δοντιών τους).

Η μελέτη δείχνει ότι στους ανθρώπους με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, παρατηρείται ταχύτερος ρυθμός έκπτωσης των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό, η σωστή υγιεινή των δοντιών στην τρίτη ηλικία να συμβάλλει και στην προστασία από την άνοια.

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι, η ύπαρξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα σχετιζόταν με μια εξαπλάσια αύξηση στο ρυθμό επιδείνωσης των νοητικών-γνωστικών ικανοτήτων τους, σε σχέση με όσους είχαν υγιή δόντια, ενώ παράλληλα καταγράφηκε αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Ειδικότερα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι πιθανώς η κακή υγεία των δοντιών επιταχύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω βιολογικών μηχανισμών που συνδέονται με την φλεγμονή.

Σε κάθε περίπτωση, το μικρό δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα καθιστά αναγκαία την επανάληψη της στο μέλλον, με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων και για μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση της μελέτης τους στο περιοδικό PLoS One.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μαυρομάτης Απόστολος
  Π.Ε. Λογοθεραπευτής-Ιπποθεραπευτής
logotherapeiapadovan.gr
ippotherapeia.gr

Leave a comment