Τραυλισμός:  Πότε πρέπει ν’ ανησυχούμε και πότε όχι.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι πολλά παιδιά εμφανίζουν φυσιολογικό τραυλισμό (με επαναλήψεις λέξεων, συλλαβών, φράσεων κτλ) στα πλαίσια της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, μεταξύ 2,5 και 3,5 ετών. Τα συμπτώματα όμως αυτά δεν είναι σταθερά, μπορεί δηλαδή να κάνουν την εμφάνισή τους για 2-3 μέρες , μετά να εξαλειφθούν και να εμφανιστούν πάλι μετά από 2-3 εβδομάδες και να είναι και διαφορετικού τύπου.

Επίσης τα παιδιά αυτά δεν έχουν ενσυναίσθηση της διαφορετικότητας στην ομιλία τους και έτσι δε δείχνουν σημάδια έκπληξης ή δυσαρέσκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν δεν υπάρχει λόγος οι γονείς να ανησυχήσουν αμέσως και οι αντιδράσεις τους πρέπει να είναι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα στην ομιλία του παιδιού. Πρέπει όμως να είναι σε διαρκή παρακολούθηση της ροής της ομιλίας του για διάστημα περίπου 2-3 μηνών από τη στιγμή που θα αντιληφθούν τα πρώτα σημάδια και να συμβουλευτούν τον επιβλέπων παιδίατρο.

Εάν υπάρχει αύξηση και ένταση αυτών, εάν επαναλαμβάνει παραπάνω από 2-3 φορές μια συλλαβή ή μια λέξη, εάν κολλάει περισσότερο από 1-2 δευτερόλεπτα σε ένα γράμμα και τέλος εάν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει ( με κοκκίνισμα, σφίξιμο, κλείσιμο ματιών), τότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή για αξιολόγηση της κατάστασης.

Είναι χρήσιμο να αναφέρετε τυχόν ιδιαιτερότητες του παιδιού, όπως για παράδειγμα έντονες προτιμήσεις στο φαγητό, ή εάν υπάρχει ονυχοφαγία ή τριχοφαγία, αν ο ύπνος του είναι διαταραγμένος, αν αρρωσταίνει συχνά το αναπνευστικό του σύστημα, αφού όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για μια καλύτερη εικόνα του νευρικού συστήματος του παιδιού.

 

Μαυρομάτης Απόστολος

Λογοθεραπευτής – Ιπποθεραπευτής

logotherapeiapadovan.gr

Leave a comment