τα γράμματα κι οι αριθμοί είναι μια μορφή συμβολισμών κι επιστρατεύουν τη συμβολική σκέψη 💭
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύχθηκε πάνω από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια και μέσω της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, πριν από περίπου 100.000 χρόνια, υπήρξε μια πολύ μεγάλη γνωστική εξέλιξη του ανθρώπινου εγκέφαλου, όταν αναπτύξαμε την ικανότητα για συμβολικές σκέψεις. Αφορά κάτι το οποίο σκεφτόμαστε, το οποίο δεν είναι μπροστά μας αλλά μπορούμε να το φανταστούμε. Ξαφνικά ο άνθρωπος μπορούσε να σχεδιάσει κάτι για το μέλλον, να θυμηθεί το παρελθόν και να τα επικοινωνήσει όλα αυτά με την φυλή στην οποία ζούσε.
Σαν αποτέλεσμα, εξελίχθηκαν αυτοί οι στοιβαγμένοι εσωτερικοί κόσμοι, όπως π.χ. τα περίπλοκα, πολυσύνθετα συναισθήματα, η μακροπρόθεσμη κι η βραχυπρόθεσμη μνήμη, στοιχειοθετημένη με λεπτομέρειες, σκεπτόμενη με γεγονότα κι επεισόδια. Όλα αυτά μας οδήγησαν στο να εκφραζόμαστε ο ένας στον άλλον, όντας κοινωνικά όντα που συνεργάζονται μεταξύ τους.
ΕΚΦΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΕΞΕΙΣ
Η περιπλοκότητά αυτών των στοιβαγμένων διαβαθμίσεων του εγκεφάλου, πρέπει με κάποιο τρόπο να επεξεργάζεται. Συχνά χρησιμοποιούμε την γλώσσα για αυτόν τον σκοπό, ένα εργαλείο το οποίο βοηθάει στην έκφραση αλλά και στην συναισθηματική ρύθμιση. Το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις θεραπείες, ειδικές και μη, μιλάμε σε φίλους, γράφουμε ημερολόγια και πολλά άλλα.
Η τάση η οποία υπάρχει, είναι ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος να επεξεργαστούμε αυτό το οποίο αισθανόμαστε, δηλαδή μέσω της γλωσσικής έκφρασης. Ακόμη κι αν πρόκειται για εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας. Πάραυτα υπάρχουν πολλά κομμάτια στις ανθρώπινες εμπειρίες που δεν μπορούν εύκολα να εκφραστούν με λέξεις.
Οι διεργασίες που εκτελεί ο εγκέφαλος χωρίς τη βοήθεια της γλώσσας είναι πολλές. Αρκετές φορές επιστρατεύει άλλα εργαλεία της συμβολικής σκέψης. Π.χ. το να σταματάς στο φανάρι ενώ είναι κόκκινο. Δεν το σκέφτεσαι για πολύ, δεν υπάρχει αυτός ο εσωτερικός διάλογος προκειμένου να καταλάβεις τι χρειάζεται να κάνεις. Το βλέπεις, καταλαβαίνεις απευθείας την συμβολική του σημασία κι ενεργείς αντιστοίχως. Είναι δυνατόν να γνωρίζεις κάτι, κάτι να βγάζει νόημα χωρίς την χρήση λέξεων.
Όπως για παράδειγμα η συμβολική σημασία μια ημέρας του χρόνου❤️ χρόνια πολλά στη φίλη μου παρεπιπτόντως🎂
Υπάρχει γενικότερα η πεποίθηση ότι όταν καθόμαστε για να κάνουμε κάτι δημιουργικό, ικανοποιούμε αυτήν την αρχέγονη ορμή να εκφραστούμε, αλλά επίσης επιτρέπουμε στον εγκέφαλο να εισέλθει στα κομμάτια της συμβολικής σκέψης και να επεξεργαστεί κάτι το οποίο δεν ορίζεται από λέξεις. Αυτή η διαδικασία συνήθως μας ωθεί στο να βρισκόμαστε στο εδώ και τώρα, δηλαδή την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας – για τους συναδέλφους της ψυχικής υγείας.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Στις ειδικές θεραπείες αυτό το εντάσσουμε στην μη λεκτική επικοινωνία και αφορά μεγάλο κομμάτι της αποκατάστασης. Είτε πρόκειται για κατανόηση του κόσμου γύρω μας, είτε πρόκειται για παραγωγή, για παράδειγμα να ζωγραφίσουμε κάτι, ή να αφηγηθούμε κάτι από τη ζωή μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χρησιμοποιήσουμε συμβολισμούς σε ένα μη λεκτικό παιδί, τότε εκείνο αρχίζει σταδιακά να χάνει τον θυμό που βίωνε μέχρι την δεδομένη στιγμή ή περίοδο, διότι πολύ απλά γίνεται εύκολα και γρήγορα κατανοητό. Αντιστοίχως και στα παιδιά που ξεκινούν να μιλούν και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.
ΠΗΓΕΣ
https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Art
https://vm.tiktok.com/ZNecf2o68/
https://el.wikipedia.org/wiki/Μηλεκτικήεπικοινωνία