ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.


Ένα από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν παιδιά μετά εποχής Covid είναι και η επιλεκτική αλαλία που έχει προκαλέσει η μακράς διαρκείας καραντίνας και απουσίας από το σχολικό περιβάλλον. Είτε έχει προκαλέσει είτε έχει πυροδοτήσει. Θεωρείται ψυχογενές σύμπτωμα τις αιτίες του οποίου αναζητούν οι παιδοψυχολόγοι. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς είναι σημαντική ανάλογα την έκταση που παίρνει το θέμα.

Τσιτάρω το παρακάτω άρθρο για την επιλεκτική αλαλία για να μπορέσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίσουν αυτή τη συμπεριφορά και να παραπέμψουν τους γονείς.


Μια λιγότερο γνωστή αγχώδης διαταραχή, καθιστά ορισμένα παιδιά, αδύναμα να μιλήσουν σε ορισμένες περιστάσεις.
Η επιλεκτική αλαλία, η ανικανότητα ομιλίας, δεν είναι επιλογή για αυτά τα παιδιά, δήλωσαν ειδικοί.

Η ειδικός Alison Wintgens, του Royal College of Speech and Language Therapists, δήλωσε ότι το πρόβλημα περιγράφεται καλύτερα ως φοβία ομιλίας.

Κάθε παιδί που έχει επιλεκτική αλαλία μπορεί ενδεχομένως να μιλά εύκολα στο σπίτι αλλά σε άλλες περιστάσεις να είναι σιωπηλό ή ακόμα και να ‘’παγώνει’’ όταν πρέπει να μιλήσει.

Σύμφωνα με το Selective Mutism Information and Research Association, τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν πριν την ηλικία των 5 ετών αλλά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα μέχρι να αρχίσει το παιδί σχολείο ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.
Η επιλεκτική αλαλία είναι 3 φορές πιο κοινή σε δίγλωσσα παιδιά, δήλωσε η ειδικός και μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι πιο διστακτικά σχετικά με την ομιλία τους, ενώ μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει περισσότερο στρες στη ζωή τους.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική, δήλωσε η Wintgens. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν το παιδί, τους γονείς και το σχολείο, με την προσοχή στραμμένη στη δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος. Επίσης, θα πρέπει να προχωρούν με μικρά βήματα, δήλωσε.

Σημαντικό είναι να υπάρχει εργαζόμενος ή θεραπευτής που να κατανοεί την επιλεκτική αλαλία και να έχει σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, τον έφηβο ή τον ενήλικο που έχει τη διαταραχή.

Πηγές:

https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/33262/epilektiki-alalia-otan-to-agxos-kanei-ena-paidi-na-swpasei.html
Alison Wintgens, S.L.T., advisor, Royal College of Speech and Language Therapists, London; Selective Mutism Information and Research Association, Leicester, England

Photos

Leave a comment