Τραυλισμός: ζήτα βοήθεια!

Τι είναι ο τραυλισμός


Ο τραυλισμός είναι μία επικοινωνιακή δυσκολία που χαρακτηρίζεται από αντανακλαστικά, ανεξέλεγκτα κολλήματα, επαναλήψεις συλλαβών ή επιμηκύνσεις ήχων που επηρεάζουν τη ροή της ομιλίας. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από συναισθήματα ντροπής, φόβου, απογοήτευσης, έντασης και από χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 1 στους 100 ενηλίκους τραυλίζει. Από αυτούς οι 4 είναι άντρες και η 1 γυναίκα. Παρότι είσαι ένας ή μία από αυτούς, ίσως δε γνωρίζεις ότι τα Πρόσωπα που Τραυλίζουν (ΠπΤ) δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα στην προσωπικότητά τους και ότι ο τραυλισμός του κάθε προσώπου χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό λεκτικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών. Κάποια ΠπΤ τραυλίζουν εμφανώς. Κάποια άλλα χρησιμοποιούν «τεχνάσματα» όπως η αλλαγή λέξεων, το σταμάτημα πριν τη δύσκολη λέξη ή την αποφυγή ομιλίας σε συγκεκριμένες περιστάσεις, για να κρύψουν το γεγονός ότι τραυλίζουν. Η προσπάθεια απόκρυψης και η αποφυγή οδηγεί σε διόγκωση του φόβου για τις πιθανές συνέπειες του τραυλισμού και αυξάνει το άγχος για την επικοινωνία.
Δε γνωρίζουμε ακριβώς πού οφείλεται ο τραυλισμός ή τί είναι αυτό που τον πυροδοτεί, αλλά γνωρίζουμε ότι έχει οργανική αιτιολογία, ότι σχετίζεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ομιλία και ότι πιθανότατα υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εκδήλωσή του. Ο τραυλισμός δεν οφείλεται σε άγχος ή σε νευρικότητα, παρότι το άγχος μπορεί να τον επιδεινώσει. Γι’ αυτό ίσως τραυλίζεις περισσότερο όταν συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα στη ζωή σου που σε απασχολούν.

Τι μπορώ να κάνω

Μάθε περισσότερα για τον τραυλισμό.
Ζήτα λογοθεραπευτική βοήθεια από λογο- θεραπευτή που εξειδικεύεται στον τραυλισμό.
Αν είχες κάνει λογοθεραπεία στο παρελθόν και νιώθεις ότι δε σε βοήθησε, δοκίμασε πάλι. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις εξελίσσονται και γίνονται αποτελεσματικότερες, αλλά κι εσύ μπορεί να έχεις αλλάξει.
Μην ξοδεύεις ενέργεια στο να ψάξεις να βρεις τι προκάλεσε τον τραυλισμό σου. Αυτό δε θα σε οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Προσπάθησε να κατανοήσεις τι συμβαίνει όταν τραυλίζεις και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες στιγμές.
Μην προσπαθείς να κρύψεις τον τραυλισμό σου. Οι περισσότεροι από όσους σε ακούν δεν αντιλαμβάνονται όλους τους τραυλισμούς σου και σίγουρα δε μπορούν να «διαβάσουν» την αγωνία σου για τον τρόπο που μιλάς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνείς ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της ομιλίας σου και όχι για τον τρόπο. Δώσε έμφαση στην επικοινωνία και σε αυτό που θέλεις να πεις.
Συζήτησε για τον τραυλισμό σου ανοιχτά, δεν είναι το μυστικό για το οποίο δε μιλάμε, ούτε είναι ανεξήγητο μυστήριο.
Απενοχοποίησε τον τραυλισμό σου. Ο τραυλισμός δε μπορεί να φταίει για όλα όσα σου συμβαίνουν. Δώσε στον τραυλισμό σου το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και δρομολόγησε τις αλλαγές που επιθυμείς στη ζωή σου. Ζήτα επαγγελματική βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι.

Τι μπορώ να περιμένω από τη λογοθεραπεία

Παρότι δεν υπάρχει ίαση για τον τραυλισμό, ούτε εγγύηση για τα αποτελέσματα της θεραπείας η λογοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει:
-Να αναλάβεις την ευθύνη της ομιλίας σου και να μάθεις τρόπους να ελέγχεις τη ροή σου.
-Να απελευθερώσεις τον εαυτό σου και να χρησιμοποιήσεις το δυναμικό σου έχοντας έλεγχο της ομιλίας σου.
-Να διαχειρίζεσαι την επικοινωνία σου και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου σε περιστάσεις επικοινωνίας στο σπίτι, στη δουλειά, στις κοινωνικές και επαγγελματικές επαφές, στις σχέσεις σου με το άλλο φύλο.
-Να μάθεις τεχνικές ομιλίας και να αποφασίσεις ποιες από αυτές εξυπηρετούν τις δικές σου καθημερινές επικοινωνιακές ανάγκες.
-Να οριοθετήσεις τους γύρω σου και τη στάση που έχουν σε σχέση με την ομιλία σου.
-Να αναπτύξεις επικοινωνιακές και
κοινωνικές δεξιότητες,
αυτοέλεγχο και δεξιότητες επίλυσης επικοινωνιακών προβλημάτων.
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, και διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις ατομικά και ομαδικά προγράμματα θεραπευτικά προγράμματα, που καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ΠπΤ. Αναζήτησε τη θεραπεία που καλύπτει τις δικές σου επικοινωνιακές ανάγκες, απευθυνόμενος σε εξειδικευμένο λογοθεραπευτή.


Η λογοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να καταφέρεις θετική αλλαγή στην ομιλία, λειτουργικότερη επικοινωνία σε όλο το εύρος των κοινωνικών και επαγγελματικών σου δραστηριοτήτων, αλλά και στον τρόπο που λειτουργείς και αισθάνεσαι στην επικοινωνία σου με τους άλλους.

Αναδημοσίευση από: http://www.logopedists.gr/logopedists/wp-content/uploads/2015/pdf/enilikos.pdf

φωτογραφίες: https://www.entwellbeing.com.au/what-to-expect-in-an-initial-stuttering-speech-pathology-assessment/

Leave a comment